Chocolate Chip Cookies
So, dah dalam minggu dan hari hari kuarantin ni, dah duduk rumah tak buat ape tu perut pun asyik nak lapar setiap masa kan . Dah perut pun gedik gedik je, dia mintak nak makan biskut chocolate chip pulak and nasib perut tu baiklah dah semua bahan pun cukup. So, jom lah kita start !
Saiz hidangan : around 60 biskut saiz mug macam tu
BAHAN KERING :
1 1/2 cawan tepung gandum
1/2 cawan tepung gandum
2/3 cawan gula perang
1/3 cawan gula kastor
1/2 tsp soda bikarbonat
1/2 tsp baking powder
1 cawan coklat chip
*any additional bahan mcm serbuk kopi/koko ikut citarasa sendiri
BAHAN BASAH :
1 biji telur
1 sudu besar esen vanilla
6 sudu butter (suhu bilik)
*minyak sayuran/minyak masak (optional)
Basically, kalau kita ada superfine flour , boleh guna and terus boleh ignore bahagian tepung gandum and tepung jagung tu . Tapi ukuran dia kita ambil campuran dua duaa tepung tu which is 2 cawan tepung superfine. Tepung superfine ni dia low protein and high kanji and tekstur dia laagi halus daripada tepung biasa. And sebenarnya kita boleh buat tepung superfine kita sendiri dgn cara kita campurkan tepung gandum and tepung jagung.
And for soda bikarbonat and baking powder tu kalau kita ada salah satu pun takpe . Better kalau kita ada baking powder daripada soda bikarbonat . Haaa nak tau tak sebab apa ? Okay macam ni , soda bikarbonat ni dia alkali which bila reacts dengan acid akan produce carbon dioxide so usually kita guna soda bikarbonat ni untuk masakan yang ada bahan acid contohnya macam yogurt, jus buah and serbuk koko. Tapi beza dengan baking powder, baking powder ni dia campuran alkali dan acid . And kita boleh gunakan dia dalam semua masakan . Still, dua dua ni function dia sama je as agen penaik untuk kek and biskut . Eh banyak pulak bebel :P
First and foremost, kita start dengan bahan basah dulu . Just gaulkan butter, gula perang and gula kastor. Bila dah sebati , kita masukkan telur and esen vanilla. Gaulkan sikit sikit je jangan sampai kembang sangat.
Lepas dah selesai bahan basah, baru kita masukkan bahan kering . Tepung, soda bikarbonat and baking powder tu kita masukkan half half and kacau sampai dia sebati.
Lastly, masukkan star of the dish kitaa jeng jeng jeng chocolate chip !! Gaulkan sampai puas hati gitu .
Seeloknya kalau adunan biskut ni kita restkan dia dulu kat dalam peti sejuk around 20-30 minutes tapi bila dah tak reti sabar tu ha get ready nak bake terus je la .
Dah letak baking paper tu , kita bulat bulatkan adunan tadi tu supaya bila dia kembang and masak tu dia jadi bentuk bulat yang nice macam tu . Then, kita bakar dalam oven pada suhu 170 degree celcius around 10-12 minit.
Setelah kita bersabar menunggu biskut kita masak, akhirnyaaaa gembira lah perut kitaaa.
Tadaaaa , siaplah biskut kita. Untuk saiz tu, depends kat kita nak buat saiz biskut raya kecik-kecik comel tu or nak buat ala ala saiz biskut subway. Dah siap , ape lagi makan lah dan bergembira lah .
Last but not least, selamat mencubaa !
Salam kenyang,
Demi kebahagiaan perut kita :D
Comments
Post a Comment